Συλλογή Οργάνων

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

ΚΙΘΑΡΑ

Χρησιμοποιούταν κυρίως από επαγγελματίες μουσικούς. ‘Οργανο πολύ αγαπητό στους μεγάλους αγώνες της εποχής όπως τα Πύθια, οι Ολυμπιακοί, τα Παναθήναια και Ίσθμια. Είναι ένα ογκώδες όργανο με ξύλινο ηχείο και γι’αυτό το λόγο ο ήχος του είναι πολύ πιο δυνατός σε σχέση με της λύρας. Ακριβώς όπως η λύρα, έτσι και η κιθάρα συνδέεται με τον Απόλλωνα.
Ενώ η χρήση της λύρας περιορίστηκε στους ερασιτέχνες, η κιθάρα ήταν το όργανο των επαγγελματιών.Τόσο η κιθαρωδία όσο και η κιθαριστική εφαρμόστηκαν, αναπτύχθηκαν και δοξάστηκαν από φημισμένους αρχαίους μουσικούς.

ΒΑΡΒΙΤΟΣ

Μουσικό όργανο όμοιο στην βασική του δομή με την λύρα , αλλά με παραλλαγές αυτής και διαφορετική χρήση. Βασική διαφορά του οργάνου από τη λύρα είναι το μεγαλύτερο μήκος του που το βοηθάει να παράγει τόνους χαμηλότερους.
Η βάρβιτος προέρχεται απο την λέξη βαρύμιτον δηλαδή βαρύς (χαμηλός) και μίτος (χορδή).

 

 

ΠΗΚΤΙΣ

 

 

Ανήκει στα ψαλτικά όργανα, δηλαδή, αυτά που παίζονται μόνο με γυμνά δάχτυλα, χωρίς τη χρήση της τεχνικής του πλήκτρου, που εφαρμόζεται σε όλα τα παραπάνω όργανα.

 

 

 

 

ΠΑΝΔΟΥΡΙΔΑ

‘Ισως το μοναδικό μουσικό όργανο των αρχαίων Ελλήνων με χέρι (μάνικο), κατασκευασμένο σταθερά στο υπόλοιπο σώμα του σκάφους, εις το οποίο υπήρχαν 3 εντέρινες χορδές.

 

 

 

ΑΥΛΟΙ

Στην αρχαιότητα βρίσκει κανείς μοναύλια και διαύλους, τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των αυλών στα πνευστά όργανα. Ο Διπλός αυλός είναι το πιο σημαντικό πνευστό όργανο της αρχαίας Ελλάδας. Μόνο του, σε συνδυασμό με τη φωνή ή με έγχορδα όργανα, ιδιαίτερα την κιθάρα, έπαιξε ξεχωριστό ρόλο στην κοινωνική ζωή. Χρησιμοποιούνταν σε πολλές τελετές, κυρίως προς τιμήν του Διονύσου, σε πομπές, στο δράμα, στους εθνικούς αγώνες, στα συμπόσια συνόδευε τους περισσότερους χορούς (θρησκευτικούς, κοιωνικούς, λαϊκούς) ενώ ρύθμιζε τις κινήσεις των κωπηλατών και το βήμα των στρατιωτών.

 

ΣΑΛΠΙΓΞ

Η χάλκινη σάλπιγξ έδινε σήματα στον πόλεμο, τις αρματοδρομίες ή τις λαοσυνάξεις. Είναι όργανο της ύστερης αρχαιότητας.

 

 

 

ΣΥΡΙΓΞ


Με τον όρο αυτό οι αρχαίοι εννοούσαν την πολυκάλαμο σύριγγα ή σύριγγα του Πανός.
Πρόκειται για μία συστοιχία καλαμιών κλειστών από τη μία πλευρά δεμένων μεταξύ τους με κερί και λινάρι, με κάθετα υποστηρίγματα. Παίζεται φυσώντας κάθε καλάμι σε γωνία.

ΚΥΜΒΑΛΑ

Κρουστά όργανα, αποτελούμενα, όπως και τα νεότερα κύμβαλα, από δύο κοίλα ημισφαιρικά, μετάλλινα πιάτα.Χρησιμοποιούνταν στη λατρεία.

ΚΡΟΤΑΛΑ
Κρουστό όργανο, αποτελούμενο από δύο κοίλα κομμάτια οστράκου, ξύλου ή μετάλλου, σε διάφορα σχήματα. Τα κρόταλα χρησιμοποιούνταν, όπως οι καστανιέτες, για να κρατούν το ρυθμό των χορευτών, ιδιαίτερα στις τελετές της Κυβέλης και του Διονύσου. Συνήθως δένονταν μαζί ή ένα σε κάθε χέρι. Τα κρόταλα παίζονταν πολύ συχνά από γυναίκες.

ΤΥΜΠΑΝΟΝ
Ξύλινος κύλινδρος με δερμάτινες μεμβράβες τεντωμένες και από τις δύο πλευρές.

ΣΕΙΣΤΡΟΝ

Μικρό κρουστό όργανο με σχήμα σπιρουνιού ή πετάλου, προσαρμοσμένου σε λαβή και αποτελούμενο από εγκάρσιες μικρές ράβδους.

Advertisements