Ποιοί Είμαστε

Η ΑΡΧΗ

Η μουσική παράδοση αποτελεί διαχρονικό τομέα του ελληνικού πολιτισμού που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Η αναζήτηση των ριζών της μουσικής κληρονομιάς όρισε την ανάγκη δημιουργίας πολυμελούς μουσικού συνόλου αρχαίων ελληνικών οργάνων ώστε να γνωστοποιηθεί η αρχαία μουσική παράδοση και αντίληψη και να προβληθούν τα αρχαία μουσικά κείμενα. Η πρόθεση αυτή βρήκε την υλοποίησή της όταν συνενώθηκαν τα οράματα του ομοτίμου καθηγητή ογκολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αριστοτέλη Βρίτσιου, προέδρου του Ινστιτούτου «Αριστοτέλης», και του μουσικού της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρη Δελφινόπουλου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία, για πρώτη φορά στην ιστορία της μουσικής, ενός συνόλου που περιλαμβάνει τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα μουσικών οργάνων των διαφόρων περιόδων της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας. Λύρες, κιθάρες, πανδουρίδες, βάρβιτοι, πολύχορδα, αυλοί, σάλπιγγες, κρουστά, συμμετέχουν σ’ένα αρμονικό μουσικό σχήμα αναβιώνοντας τους συνολικούς αρχαϊκούς ήχους που ο χρόνος κατάφερε να διασώσει, και αναδεικνύοντας με τους χορωδούς του το αρχαίο άσμα.

Το μουσικό σύνολο πρωτοεμφανίστηκε στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στο Α’ Παγκόσμιο Συνέδριο Μηχανικής την 1η Μαίου του 2007, αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις. Κατόπιν προσκλήσεως του διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος κ. Νικήτα Τσακίρογλου, το σύνολο συμμετείχε στις εκδηλώσεις του Κρατικού Θεάτρου, με την ονομασία «Διονύσου Λόγος»,  στη Μαρώνεια της Θράκης τα έτη 2007 και 2008.  Εμφανίσεις πραγματοποιήθηκαν στο Διεθνές Συνέδριο Μικροχειρουργικής του Ωτός στο ξενοδοχείο «Νικόπολις» στη Θεσσαλονίκη το 2007, στο θέατρο του Δήμου Σοχού το 2008 και για τρία συνεχόμενα έτη, από το 2007 έως το 2009 στις μουσικοαθλητικές εκδηλώσεις «Λειβήθρεια  Ολύμπου», στον αρχαιολογικό χώρο των Λειβήθρων, τη γενέτειρα του Ορφέα, αποσπώντας σε κάθε περίπτωση τις καλύτερες κριτικές.

Παρόμοια επιτυχία είχε και η εμφάνιση που έλαβε χώρα στις 19 Φεβρουαρίου του 2008 στο Μουσείο Μπενάκη υπό την αιγίδα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Το Μάιο του 2009 η «ΟΡΦΕΙΑ ΑΡΜΟΝΙΑ» εμφανίστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σε εκδήλωση που οργανώθηκε από τον Σύλλογο Αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Ακολούθησαν εμφανίσεις του συνόλου με συμμετοχές στο Δίον, στην περιοχή Αγιονέρι, στα πλαίσια του 39ου Φεστιβάλ Ολύμπου το 2010 και κατά το ίδιον έτος στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια του Φεστιβάλ «Κ.Ο.Θ. Underground», υπό την αιγίδα του Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και του Κ.Ε.Θ.Ε.Α. ΙΘΑΚΗ, στο οποίο εμφανίστηκε και στις επόμενες δύο χρονιές.

Εμφανίσεις του συνόλου έλαβαν χώρα στο Δημοτικό Θέατρο Νέας Καρβάλης, στα πλαίσια του Φεστιβάλ «Ακοντίσματος» το 2011 και στο Άλσος Αριστοτέλους , στα πλαίσια της Θερινής Ακαδημίας Παλαιάς και Παραδοσιακής Μουσικής στο Δήμο Αριστοτέλη τα έτη 2011 και 2012.

Στις 15 Ιουλίου του 2012 η «ΟΡΦΕΙΑ ΑΡΜΟΝΙΑ» άνοιξε την αυλαία στην έναρξη του Παγκοσμίου Συνεδρίου της ISME στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ενώ στον ίδιο χώρο πραγματοποίησε και επιπλέον συναυλία στις 19 του μηνός στα πλαίσια του ιδίου συνεδρίου. Στις 6 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στις 18 του μηνός στις εκδηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.

Στις 27 Φεβρουαρίου του 2013 η «ΟΡΦΕΙΑ ΑΡΜΟΝΙΑ»  εμφανίστηκε στα εγκαίνια της έκθεσης του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων με θέμα “Mουσική Παιδεία και Δημοκρατία στην Κλασσική Αθήνα”  που στεγάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Στις 19 Μαρτίου του ιδίου έτους το σύνολο φιλοξενήθηκε από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης για συναυλία στα πλαίσια των Ελληνικών Μουσικών Εορτών.

Παράλληλα αναπτύσσονται και άλλου είδους δραστηριότητες, όπως παρουσιάσεις σε σχολεία, ηχογραφήσεις και δημιουργία τηλεοπτικών αφιερωμάτων και εκπομπών.

Το πρόγραμμα του μουσικού συνόλου περιλαμβάνει τις μουσικές  ερμηνείες γνωστών και αγνώστων διασωθέντων μουσικών αποσπασμάτων, προσαρμοσμένων ενορχηστρωτικά στα δεδομένα του και διατηρώντας τους κανόνες και τους τύπους της αρχαίας ελληνικής μουσικής. Παράλληλα, το σύνολο πλαισιώνει με μουσικά ηχοχρώματα απαγγελίες αρχαίων κειμένων που ερμηνεύονται από ταλαντούχους ηθοποιούς του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Η «ΟΡΦΕΙΑ ΑΡΜΟΝΙΑ» αποτελείται από διακεκριμένους  μουσικούς,  με ιδιαίτερη εκπαίδευση στις τεχνικές των αρχαίων οργάνων, κυρίως των εγχόρδων, και στην ερμηνεία των μουσικών κομματιών. Οι ενορχηστρώσεις, η έρευνα, οι μουσικές συνθέσεις στη συνοδεία των απαγγελιών και τα βασικά στοιχεία της εκπαίδευσης των μουσικών έγιναν από το Δημήτρη Δελφινόπουλο. Οι πολύτιμες πληροφορίες του καθηγητή του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. κ. Δημήτρη Θέμελη, βοήθησαν στην εξεύρεση λύσεων των αναμενομένων δυσκολιών και στο άνοιγμα δρόμων για περαιτέρω έρευνα, ενώ καθοριστική ήταν και η προσφορά του κ. Νίκου Παπαποστόλου, ιδρυτικού μέλους  του Ινστιτούτου «Αριστοτέλης», ο οποίος κινείται στον εμπορικό και καλλιτεχνικό χώρο και που σ’αυτόν οφείλεται η απόκτηση των αρχαίων μουσικών οργάνων.

Σημαντικές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου αποδέχτηκαν την καινοτόμο αυτή προσπάθεια, η οποία δεν περιορίζεται μόνον σε μια απλή αναβίωση της Αρχαίας Μουσικής αλλά διευρύνει τους καλλιτεχνικούς ορίζοντες για τη δημιουργία Νεοδιάστατης Μουσικής, με  προοπτικές για  νέες συνθέσεις και ακούσματα από έναν νέο πόλο μουσικής σκέψεως, δημιουργίας και φιλοσοφίας. Ενδεικτικά, ο συνθέτης και Ομότιμος Καθηγητής της Μουσικολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Θέμελης Δημήτρης αναφέρει: ‘’Η «ορχήστρα» αρχαίων μουσικών οργάνων «Ορφεία Aρμονία» από την ίδρυση της μέχρι σήμερα έχει διαγράψει μία επιτυχή διαδρομή με εντυπωσιακές εμφανίσεις και πρωτότυπες ερμηνείες αρχαίας ελληνικής μουσικής, κάνοντας γνωστά τα ολιγάριθμα μουσικά δείγματα που διασώθηκαν σε αρχαία ελληνική μουσική σημειογραφία..Οι συντελεστές της είναι άξιοι συγχαρητηρίων’’. Παράλληλα, ο συνθέτης, μαέστρος και Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, κ. Αντωνίου Θεόδωρος, επισημαίνει: ‘’Τρέφω μεγάλο θαυμασμό για τον Δημήτρη Δελφινόπουλο και την Ορχήστρα Αρχαίων Ελληνικών Οργάνων, της οποίας είναι ο κύριος εμψυχωτής μαζί με μια ομάδα σοβαρών εκτελεστών και ερευνητών στην αναβίωση και εκτέλεση των αρχαίων ελληνικών οργάνων και αποσπασμάτων της αρχαιοελληνικής μουσικής. Οι εμφανίσεις τους διακρίνονται από τη σοβαρή προετοιμασία και δείχνουν αποτέλεσμα μιας σοβαρής έρευνας. Εύχομαι να συνεχίσουν αυτή τη δραστηριότητα, την οποία θεωρώ πολύ σημαντική για τη μουσική και κυρίως για τον ελληνικό πολιτισμό.’’

Στόχος όλων των συντελεστών που απαρτίζουν το μουσικό σύνολο «ΟΡΦΕΙΑ ΑΡΜΟΝΙΑ» είναι η πρωτότυπη προβολή ενός τόσο, περιορισμένου γνωστικά στο ευρύ  κοινό, τεραστίου κεφαλαίου του Ελληνικού Πολιτισμού.

Advertisements