Νεοδιάστατη Μουσική

Ο Ελληνικός Πολιτισμός ανέπτυξε την έρευνα σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δράσεως, σε φιλοσοφία, τέχνες, επιστήμες. Η έρευνα αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία δημιουργίας πολιτισμού και είναι συνέπεια βουλήσεως και επιμονής. Κάτω απ΄αυτές τις συνθήκες πραγματοποιήθηκε η ένωση της φύσεως με την έρευνα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία της Μουσικής. Οι αρχαίοι Έλληνες έφτασαν τη Μουσική σε ανώτατα  επιστημονικά επίπεδα κι εμείς, ως απόγονοι, δεν έχουμε παρά να την αναδείξουμε.

Το μουσικό σύνολο «Ορφεία Αρμονία» αποτελείται από μουσικούς με εξειδίκευση του καθενός σε συγκεκριμένο αρχαίο μουσικό όργανο, με το οποίο ερμηνεύει τα σωζόμενα μουσικά αποσπάσματα. Οι τεχνικές επί των οργάνων προέκυψαν από μελέτη των κειμένων, των καλλιτεχνικών απεικονίσεων και των γνώσεων που μας παρέχει ολόκληρη η Ελληνική Παράδοση. Διασταυρώνοντας όλες τις πληροφορίες που αντλούμε από τα παραπάνω, οδηγούμαστε σε συμπεράσματα, που κατά τη γνώμη μας φωτίζουν ικανοποιητικά το σημαντικότατο αυτό πολιτιστικό επίτευγμα που ονομάζεται Αρχαία Ελληνική Μουσική.

Κάθε όργανο είναι μία όσο το δυνατόν πιστότερη επανακατασκευή του αρχαίου πρωτοτύπου, είτε σωζομένου είτε απεικονιζομένου. Η χρήση των οργάνων λύνει πολλά προβλήματα θεωρητικής φύσεως, από τη στιγμή που κάθε θεωρία μετατρέπεται σε πράξη, ενώ παράλληλα ανοίγει δρόμους για νέες έρευνες και νέες προτάσεις. Αυτό έχει προέκταση και στην εύρεση τρόπων της ασματικής ερμηνείας, πέραν της οργανικής.

Το συγκεκριμένο μουσικό σύνολο, με την ιδιάζουσα συνύπαρξη τόσων διαφορετικών μουσικών οργάνων διαφόρων εποχών και ύφους, απαιτεί και την αντίστοιχη ενορχήστρωση. Τηρώντας τους κανόνες της αρχαίας αρμονίας, προχωρούμε καί σ’αυτό το ζήτημα σε νέες ακουστικές προτάσεις.

Οι αρχαιότροπες συνθέσεις, σε συνδυασμό και με κάποια επεξεργασμένα σωσμένα αρχαία ακούσματα, συνοδεύουν τις απαγγελίες των ηθοποιών. Τα ηχοχρώματα του συνόλου εκφράζουν τις περιγραφές των κειμένων που απαγγέλλονται και βοηθούν στο να εμπεδωθεί η κατάλληλη ατμόσφαιρα των κειμένων.     

Η Αρχαία Ελληνική Μουσική δεν ξεθάφτηκε από ερείπια, αλλά ζει μέσα στην ίδια την Ελληνική Παράδοση και όχι μόνον. Με την παρουσίαση των σωσμένων μουσικών αποσπασμάτων και με τις προτάσεις της «ΟΡΦΕΙΑΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ» για την εκτέλεση των οργάνων και την ερμηνεία των κομματιών, ξεδιπλώνεται και μία άλλη παράμετρος· η φιλοσοφική αντίληψη του κόσμου και των ανθρώπων. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα δεν είναι άλυτα, αρκεί να γίνει κοινό κτήμα η πεποίθηση της επιστροφής σε ιδανικά που ορίζονται από τη φύση και την αρετή. Ο προσωπικός αγώνας, η συλλογική συνεργασία και η αισθητική του περιβάλλοντος είναι κάποια δείγματα του νέου κόσμου που ανοίγεται μέσω της καλλιτεχνικής προσφοράς ενός μουσικού συνόλου, με ουσιαστική ενημέρωση και έμπρακτη εφαρμογή ως τρόπο ζωής.

Advertisements